Ryžių košė

2013-02-25

Kadaise mano aprašyta manų košė yra trečias pagal populiarumą receptas Novum.lt (po naminio mėsainio ir kalakutienos kotletų). Kadangi pastaruoju metu košes verdu gerokai dažniau nei norėčiau, iš naujo atradau vaikystės delikatesą – pienišką ryžių košę. Tad, jei tūkstančiai žmonių nežino, kaip išsivirti manų košę, galbūt tiek pat ieško ir ryžių košės recepto. Be to, už manus ji skanesnė :)

2-3 porcijom reikės:

Apie 150 g apvaliųjų ryžių
Vandens
Pieno
Poros šaukštų cukraus
Storos riekės (per pirštą-pusantro) sviesto

Taigi, pilam ryžius į stiklinę, įsidėmim, kiek maždaug jie užima vietos ir beriam į puodą. Tada ant ryžių užpilam tris kartus daugiau vandens. Pvz., jei turėjote pusę stiklinės ryžių, pilkite pusantros stiklinės vandens. Tada uždenkite puodą dangčiu, palaukite, kol užvirs, sumažinkite karštį ir palikite burbuliuoti, kol košė pradės tirštėti. Užtrunka apie 10-15 minučių.

Taigi, kai ryžiai išskirs krakmolą ir pasidarys panašūs į skystą košę, įpilkite peno. Aš nematuoju, kiek, bet bus kokie 300 ml. Įberkite cukraus pagal skonį – dėkite šaukštą-du (be didelio kaupo). Tada viską gerai išmaišykite ir palikite toliau burbuliuoti. Ryžiai su pienu labai linkę bėgt lauk iš puodo ir viską šlykščiai apvarvinti, todėl saugokite. Dažniausiai verdu dangtį truputį patraukus į šoną. Nepamirškite dažnai pamaišyti, nes kitaip pienas pridegs ir sugadinsite visą košę. Kai košė pradės darytis norimos konsistencijos (užtrunka dar 10 minučių), paragaukite. Atrodo, kad ryžiai kietoki? Pilkite dar šiek tiek pieno ir palikite virti nukėlus dangtį kelias minutes. Jei vis dar blogai, dar pieno ir dar kelias minutes. Viskas priklauso nuo ryžių, bet dažniausiai man košė nuo pat pradžių iki galo verda daugiausiai 25 minutes. O kad būtų tikrai skanu, įdėkite sviesto ir maišykite kol ištirps. Ne veltui sako, kad sviestu košės nepagadinsi :)

Mums ši košė pasakiška. Vaikas ją valgo pagardintą kokia nors uogiene, mes – pačią vieną. Su pienu, su arbata, ryte, vakare… Skanaus :)

Kategorija: Kruopos ir daržovės, Receptai | Komentarų: 7

Jolanta

2013-02-25 13:16

Portugalai gamina desertą iš ryžių (iš pas juos vadinamų “pieniškų” ryžių)su pienu ir cinamonu. Verdama ilgai.Valgo atvėsintą. Jei neklystu, patiekalas aprašytas I.Allende knygoje “Afroditė” :)

Egle

2013-02-25 14:17

Anglams tai ryžių pudingas, kurį galima virti puode arba net užkepti orkaitėje (100g pudingo ryžių 1L pieno), verdama ilgai, valgomas šiltas ir šaltas kaip desertas :)

Donatas Noreika

2013-02-25 16:38

Laura, tu taip gerai rašai, bet kaip tyčia apie pačius neįdomiausius dalykus: maistą ir knygas. Čia visiškai subjektyvu, jei ką:)

Laura

2013-02-26 10:29

Aš ką matau, tą dainuoju, o pastaruoju metu be vaiko, maisto, knygų ir dar kelių smulkmenų nelabai ką veikiu :)

Donatas Noreika

2013-02-27 15:27

Aš atvirkščiai: dabar biure nedirbu, bet matau daugiau nei ankščiau :)

Dina

2013-03-08 14:47

Šita košė tobula. Aš tik, blem, esu žiauri tinginė ir vis perku pakelinę. Paskutinį kartą kažkokią ten vokišką dariau. Vokietijoje, beje, kai gyvenau, ryžių pienišką košę visi desertui valgydavo :) Buvo žiauriai juokinga :)

Rasome

2014-01-10 11:13

Labai skani kose. Dekui uz recepta. Daugiau tokiu… :)