Braziliškas “plovas”

2012-01-31

Ar jau sakiau, kad tiesiog negaliu atsižiūrėti “Travel” rodomos “Planet Food” laidos? Tiesiog tobula. Geriausia tai, kad kiek receptų iš jos bandžiau – viskas pavyksta idealiai (pvz., avienos troškinys). Gaila, kad Lietuva ne jūrų šalis – tiek nuostabių dalykų būtų galima iš jūrų gėrybių pagaminti… Bet laidoje apie Braziliją rodė ne tik krabus ir moliuskus, bet ir kalnuose gyvenančius jaučių augintojus. Ir merginą, kuri jiems gamina skanutėlį troškinį su jautiena ir ryžiais. Būtent dėl to jį ir praminiau “plovu” :) Troškinys gaivaus skonio ir toks, kad suvalgius nemažą porciją visada norisi įsidėti dar truputį.

4-5 porcijom reikės:
600 gr jautienos (po kelių bandymų supratau, kad kumpis tinka geriausiai)
Česnakų pastos – daug česnakų, sutrintų su druska ir pipirais
1 didelio svogūno
250 gr ilgagrūdžių ryžių (gaminau ir su basmati – tiko)
4 vidutinių pomidorų
3 paprikų – žalios, geltonos ir raudonos (bent jau žalia tai tikrai reikalinga, nes ji visai kitokio skonio)
Vandens

Į troškintuvą ar storasienį puodą (paprastame kyla rizika, kad prisvils) įpilkite aliejaus, suberkite smulkintus svogūnus. Tada įkrėskite bent porą arbatinių šaukštelių česnakų pastos. Dabar šiek tiek apie ją: apie pastą pirmą kartą išgirdau, kai rodė šį troškinį. Iš pradžių kaskart gamindavausi šviežią, bet po to čiupau kelias dideles galvas česnakų (nuluptų, žinoma), pora arbatinių šaukštelių druskos ir daug maltų pipirų, viską sutryniau blenderiu, sudėjau į stiklainiuką ir sėkmingai naudojau visiems patiekalams, kur reikia česnako, druskos ir pipirų. Įmeti pastos truputuką – ir daugiau nieko nereikia. Ji kepinama sėkmingai “ištirpsta”. Tiesa, vėliau pasta pažaliavo (česnakas, visgi), todėl kitą kartą dėsiu į ledukų formeles ir į šaldiklį. Nu nuostabus dalykas :)

Tai va, viską vos pakepinus, sumeskite kubeliais (apie 1 cm) pjaustytą mėsą ir viską troškinkite, kol susmulkinsite pomidorus ir paprikas. Sudėkite juos ir patroškinkite viską, kol mėsa pradės minkštėti (man užtrunka apie 20-30 min). Tada suberkite ryžius ir įpilkite vandens. Jo pilu maždaug 1,5 karto daugiau nei yra ryžių (kalbu apie tūrį, ne svorį). Viską troškinkite apie 20 minučių uždengtame puode, kol ryžiai išvirs ir troškinys taps tik vos vos drėgnas. Vėliau ryžiai vis tiek sugers visą skystį :)

Galbūt dauguma norės vietoj vandens pilti sultinio, bet nerekomenduoju to daryti. Jei prėska, geriau įberkite papildomai druskos ir pipirų. Bet šiaip prėska nebūna, skonis idealus :) Skanaus!

Kategorija: Kruopos ir daržovės, Mėsytė, Receptai | Komentarų: 4

Donatas Noreika

2012-01-31 20:32

Pasikabinėsiu: “ištirpsta” kažkodėl su kabutėm, o “blenderis” – be. O šiaip skaniai atrodo.

Laura

2012-01-31 21:46

Blenderis čia turėtų būti kursyvu, bet tai koks gi skirtumas :)

Autorius

2012-04-13 20:59

O cia man tik atrodo ar istikruju yra morku? Ir negi uztenkta tik pipiru ir druskos?

Laura

2012-04-14 9:54

Morkų nėra – čia oranžinė paprika. Tikrai užtenka tik druskos ir pipirų, tik reikia nepamiršti ir česnakų. Ir nepagailėti visko :)