Varškės apkepas su persikais

2008-04-13

Darželyje labai nekenčiau varškės apkepo su razinomis ir sirupu. Todėl nuo to laiko niekada jo nevalgiau. Prieš pusmetį nusprendžiau jį iškepti, nes apkepą labai mėgsta brangusis. Po kelių bandymų apkepas gavosi skanus ir purus, bet… supratau, kad aš vis tiek jo nemėgstu. Visgi tiems, kurie darželyje apkepo laukdavo labiau nei kotletų, šis turėtų patikti.

Reikės:

500 gr varškės (labiau tinka varškė maišeliuose. Beje, aš visada perku liesą… nežinau, kodėl)
2 šaukštų sviesto
4 kiaušinių
5 šaukštai cukraus (su kaupu)
4 šaukštai manų kruopų
vanilinio cukraus arba vanilės esencijos
keturių-šešių konservuotų persikų puselių

Ištirpinkite sviestą. Jau minėjau, kad darau tai mikrobangų krosnelėje. Išmokau iš Dovilės :). Tada atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir supilkite juos į skirtingus indelius. Į trynius supilkite tirpintą sviestą ir suberkite cukrų. Čia patarčiau imti mikserį ir kruopščiai suplakti. Anksčiau plakdavau šakute arba kiaušinių plaktuvu, bet su mikseriu vis tiek geriau. Masė turi gautis šviesiai gelsva ir puri, o jos tūris – padidėti bent trečdaliu. Tada sudėkite varškę, manų kruopas, vanilinį cukrų (arba kelis lašus esencijos). Dabar viską labai gerai išmaišykite. Vėlgi darau tai mikseriu. Maišant šakute varškė lieka rupi. Bet čia jau skonio reikalas.

Kiaušinių baltymus reikia išplakti. Paprastu plaktuvu nesugebu jų išplakti taip, kaip reikia: kad apvertus dubenėlį, jie neiškristų. Todėl griebiuosi mikserio. Moterys, neturinčios mikserio, gali griebtis šalia esančių vyrų – jų rankos ne taip greitai pavargsta. Tuomet supjaustykite persikų puseles kubeliais. Juos ir išplaktus kiaušinių baltymus suverskite į varškės masę. Atsargiai pamaišykite.

Jeigu turite nepridegančią apkepo formą, galite suversti visą masę tiesiai į ją. O jei neturite, ištepkite ją sviestu, aliejumi arba margarinu. Pabarstykite manų kruopomis arba maltais džiūvėsėliais, kad tolygiai pasidengtų. Ir tik tada suverskite visą masę. Kepkite iki 180-200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Kadangi mano orkaitė nerodo jokios temperatūros, kepu, kol gražiai pageltonuoja. Aš suvalgau apkepo gabaliuką su uogiene, o vyras iškart sunaikina pusę apkepo su grietine.

Varškės apkepas

Kategorija: Receptai, Saldumynai | Komentarų: 10

Jolanta

2008-04-14 12:23

Tie vaikų darželiai ir mokyklos valgyklos daugelį “atpratino” nuo varškės apkepo :)) O atrodo tai labai skaniai..

Blogorama #393 : nežinau.lt

2008-04-14 19:24

[...] klausimas: ar „Dainų dainelė“ subyrėtų, jei ne konkursantų giminaičiai? Darželį prisimenant. Buvo ten tokie apkepai. Ne tai, kad labai skanūs, bet už košes geriau sueidavo. [...]

pijus

2008-04-14 23:03

kodel man tai labai sueidavo tas apkepas dar tokia ruda uobuoliu uogiene uzpildavo tai mm… :D

m

2008-04-15 1:39

geras! vakar tokį valgiau, sesuo iškepė :D

shiny

2008-04-21 23:05

Mmm.. taip ir apsiseilėjau perskaičius (: baisiai pasiilgau naminio varškės apkepo.. o dar su grietine+uogiene.. arba kondensuotu pienu..
gaila pas mus varškės nėr, nebent kulniuot į “Slavianskij bazar”, kur už mažą gabaliuką varškės reiks suplot kokių 10 litų (: bet turbūt taip ir reiks padaryt nes dabar nebegalėsiu apie nieką kitą galvot ((:

Laura

2008-04-22 7:06

Na, čia jau irgi už varškę greitai reikės panašiai mokėti :)

Aušra

2008-11-07 23:33

Ačiū už receptą, ryt būtinai pamėginsiu.

Laura

2009-01-18 21:15

jau isbandziau. superinis apkepukas itiko net mano vyrui, kuriam tikrai ne viskas itinka.
as dar imeciau sauksteli kepimo milteliu kazkodel. super :)

Laura

2009-01-19 0:02

Hmm, kepimo milteliai gal ir nebloga idėja. Turėjo jį šiek tiek išpūsti :)

Valda

2009-12-16 23:30

Man tai tiesiog neatsiejamas vaikystes prisiminimas…taip skanu,tik nelabai paciai gaunasi.Bet vel bandysiu-pagal si recepta.Aciu.