Quiche su lašiša ir šparagais

2012-05-22

Nėra nei vienos knygos ar žurnalo iš mano turimų, iš kurių aš nebūčiau ko nors gaminusi. Oro uoste nusipirkau vokišką Jamie Oliver’io žurnalą ir štai – ant stalo labai skanus “pyragas”. Prabangus (visgi šparagai, lašiša…), bet vertas gaminti. Aišku, receptas, kaip visada, adaptuotas – pvz., tešlos recepto nė nebuvo, tai jis iš patirties. O proporcijos pritaikytos didesniems skrandžiams :)

4 porcijoms reikės:

Tešlai:
200 gr miltų
100 gr sviesto iš šaldytuvo
1 didesnis kiaušinis
keli šaukštai pieno
druskos

Įdarui:
6 žalių šparagų (čia, jei stori. Plonų dėčiau daugiau)
100 gr šaltai rūkytos lašišos, patogiau jau supjaustytos
2 didelių kiaušinių
150 ml riebios grietinėlės
pipirų
ryšelio krapų
poros šaukštelių kaparėlių

Tešla labai paprasta – sukapokite sviestą gabaliukais ir suminkykite su miltais. Turi gautis tokie trupinukai. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite kelis šaukštus pieno ir įberkite žiupsnelį druskos. Jei tešla per lipni, įdėkite dar miltų (arba pieno, jei per kieta). Šiek tiek paminkius ji pasidaro švelni, visai nebelimpa prie rankų. Tešla išklokite arba specialią pyrago kepimo formą (banguotais krašteliais) arba, kaip darau aš, paprastą tortinę (išimamu dugnu, žinoma, patogiau). Jei klojate paprastą formą, nepamiškite padaryti maždaug 5 cm aukščio kraštelių. Tada viską įkiškite į šaldytuvą ir įjunkite orkaitę – tegu kaista iki 200 laipsnių. Po 15 minučių išimkite tešlą ir kepkite ją vieną apie 10 minučių. Iškepę sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 laipsnių.

Įdarui smulkiai sukapokite kaparėlius ir krapus, dubenėlyje sumaišykite grietinėlę su kiaušiniais ir pipirais. Tik neplakite smarkiai, putų mums nereikia. Išėmę pakeptą tešlą iš orkaitės, paskleiskite ant jos šparagus, lašišą ir krapus su kaparėliais. Aš šparagus pjoviau per pusę, nes į mano 22 cm skersmens skardą jie netilpo :) Viską užpilkite kiaušinių ir grietinėlės plakiniu ir kiškite atgal į orkaitę. Kepkite apie pusvalandį. Išėmę visgi patikrinkite, ar iškepę – peiliu bakstelėkite pyragą – vidus neturi būti skystas. Jei skystas, kiškite atgal į orkaitę dar kokioms 7 minutėms.

Labai skanus reikalas. Ir karštas, ir šaltas :)

Kategorija: Receptai, Žuvis | Komentarų: 4

jolanta

2012-05-24 18:02

Nesuprantu, kaip tu netingi gaminti tokius egzotiškus patiekalus.. :) Tačiau neatsisakyčiau, jei pavaišintum :)

Laura

2012-05-24 18:06

Žinai, šaltibarščius turbūt sunkiau pagaminti, nei šitą :)

jolanta

2012-05-25 16:52

:) na, jau ne!

Birute

2012-06-24 18:47

Mmmm… labai skaniai atrodo!Taip ir norisi paragauti ;)