Pufkiai :)

2009-12-11

Ai, ėmiau ir pavadinau juos pufkiais. Žinoma, galima sakyti “skanios mielinės bandelės”, bet čia ne bandelės. Tiesiog pufkiai. Smagiausia tai, kad jų tešlą galima laikyti šaldytuve apie kelias dienas ir kasdien išsikepti bandučių iš naujo neruošiant tešlos. O dar karštos jos tiesiog tirpsta burnoje.

Reikės:
Apie 650 gr miltų (šiaip pilu, kol man atrodo, kad užtenka, bet vieną kartą maždaug pamatavau)
Apie 20 gr sausų mielių
0,5 litro pieno
100 gr cukraus
Apie 125 ml aliejaus
Arbatinio šaukštelio druskos
Trupučiuką kepimo miltelių (nežinau kam jie – buvo recepte, tai ir įdedu)

Pirmiausia tai supilate pieną, aliejų ir cukrų į puodą ir pamaišydami užkaitinate iki tokio lygio, kai atrodo, kad jau tuoj tuoj užvirs. Tada nukeliate puodą nuo kaitvietės ir leidžiate viskam atvėsti iki mielėms tinkamos temperatūros (apie 35-40 laipsnių). Termometro maistui neturiu, tad kyšteliu pirštą ir, jei pienas maloniai šiltas (nedegina piršto), vadinasi, temperatūra tiks.

Tada supilate pieną į dubenį, kuriame maišysite tešlą. Pilate visas mieles ir kokius 3/4 visų miltų. Arba net daugiau. Gerai išmaišote. Tešla turi būti tokia žiauriai prie visko limpančios konsistencijos. Paliekate ją iškilti (einu paskaityti knygos valandėlei). Šiaip man ji iškyla labai greitai – gal per pusvalandį. Tada suberiate druską, kepimo miltelius ir likusius miltus. Viską truputį suminkote, kad tiesiog išsimaišytų ingredientai. Minkyti ilgai nereikia! Jei tešla atrodo per kibi, įpilkite dar miltų. Bet iš patirties galiu pasakyti, kad lipnesnė tešla – puresni ir skanesni pufkiai. Suminkę paliekate kilti (kokioj apyšiltėj vietoj, pvz., netoli radiatoriaus). Kyla gana greitai, tai saugokite, kad neišvirstų iš dubens. Man tai irgi trunka apie valandą.

Pufkiams paruošta, iškilusi tešlaPradėję kilti pufkiai

Dabar jau galima daryti pufkius. Pasiruošiate keksiukų kepimo formą. Jei ji metalinė (aš naudoju silikonines), gerai ištepate duobeles sviestu. Tada atsiplėšiate tešlos gabaliuką ir suvoliojate iš jos graikinio riešuto dydžio rutuliuką. Tokių rutuliukų po tris įdedate į kiekvieną formelę ir laukiate, kol jie iškils (jau pradėję tai daryti – nuotr. viršuje). Kai iškyla, atrodo, kad tik paspausi ir jie kaip kokie pumpotaukšliai padarys “puffff!”. Todėl ir pufkiai :) O tada dedate į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepate, kol paruduos. Jei nepasitikite savo orkaite arba savimi, kepkite mažesnėje temperatūroje (pvz., 160 laipsnių). Išimti jie labai gražiai pasidalina į tris dalis, ant kurių galima tepti sviesto ir valgyti, valgyti, valgyti…

P.S. Likusią tešlą drąsiai kiškite į šaldytuvą. Ji iškyla net ir ten… Na, o ruošdami pufkius iš atvėsintos tešlos, leiskite jiems ilgiau kilti (arba įdėkite į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę ir padidinkite temperatūrą tada, kai jie iškils).

Pliusas: tešlą galima laikyti šaldytuve 2-3 dienas
Minusas: bendrai tenka laukti pora valandų, kol iškils

Kategorija: Receptai, Užkandėlė | Komentarų: 4

Jolanta

2009-12-21 14:13

Kad šios bandelės nerealiai skanios – galiu patvirtinti. Vaišinausi pas autorę :)

Jūratė

2011-09-07 19:14

Mmmm, labai norėčiau… :)
O kokias sausas mieles naudojat? Nustebino kiekis, nes pagalvojau, kad turėčiau suberti net tris dr. Oetker pakelius, kai paprastai tokiam miltų kiekiui ir vieno užtenka. :)

Laura

2011-09-26 9:32

Ir Oetker, ir kitas, bet tikrai dedu bent porą pakelių. Šitų bandelių tikslas – labai išsipūsti, nežinau, ar pavyktų su vienu pakučiu :)

Simona

2016-05-13 12:28

vestuvines sukneles, progines sukneles
http://www.vestuviukarstine.lt/jai.htm