Kaip skaniai išvirti ryžius

2010-03-26

… ne maišelyje :)

Aišku, ryžiai maišelyje labai patogu: įmeti, išverdi, praplėši ir valgai. Bet ryžiai iš maišelio tikrai nėra tokie skanūs, kaip šitie ryžiai. O išvirti juos paprasta kaip kokį kiaušinį. Šitą receptuką su mama sužinojome iš vieno portugalo. Tiesa, iš to portugalo daugiau jokios naudos ir nebuvo, tik šis receptas :)

Mama dar kartais skambina man: kokios ten proporcijos su tai ryžiais? O aš sakau: du su vienu… Mat esmė labai paprasta: viena porcija ryžių, dvi – vandens. Čia ne gramai ar mililitrai, bet tiesiog tūris. Jei pili stiklinę ryžių, vadinasi, reikia dviejų tokių pačių stiklinių vandens. Aš, tiesa, įpilu vos vos vos daugiau. Prideginus ryžius buvau tik kartą – kai užmiršau, kad juos verdu.

Taigi, reikės:

Ryžių (verdu basmati – su jais visada gaunasi puikiai)
Svogūno
Vandens
Druskos

Įpilate į puodą ryžių, druskos, pamaišote. Tada supjaustote svogūną (pjaustymo būdas vadinasi belekaip) ir suberiant ant ryžių. Svogūno pusei stiklinės ryžių aš imu pusę, jūs imat kiek norit :) Tada pilat vandens – dvigubai daugiau nei ryžių. Dedat ant viryklės, būtinai uždengiat dangčiu. Kai užverda, kaitinimą sumažinat iki… gal trečdalio viso pajėgumo. Iš tikrųjų tai priklauso nuo puodo sandarumo, bet kad vos virtų. Ir paliekat. JOKIU BŪDU NEMAIŠYTI ir DANGČIO be reikalo NENUKĖLINĖTI.

Pirmą kartą patariu stebėti. Vanduo garuoja, ryžiuose atsiranda juokingos skylutės, per jas burbuliuoja vanduo. Jis galiausiai visai nugaruoja. Galima peilio galiu vos vos praskirti ryžius ir pažiūrėti, ar dar liko vandens. Jei taip, dar šiek tiek pavirkite. Kiek užtrunka, jaučiu instinktyviai. Basmati ryžiai verda iki 15 min, kiti turbūt ilgiau.

Tai vat, prirašiau daug, o veiksmo iš tiesų visai mažai. Ryžiai labai skanūs ir vieni, ir kaip garnyras, ir su tunu iš konservų, ir… žodžiu, niam :) Ir tikrai niam, nes šiaip ryžių aš labai vengiu :)

Kategorija: Kruopos ir daržovės, Receptai | Komentarų: 14

shiny

2010-03-26 13:11

aha, tas “du su vienu” tai stebuklingas dalykas yra, labai supaprastina viska (: tiesa, as tai laika taupydama vandeni virduly uzverdu ir uzpilu ant ryziu jau karshta iskart.
as tai dar labai megstu truputi ciberzoles ibert i ryzius – duoda idomu prieskoni ir labai grazia ryskia geltona spalva (:

Jolanta

2010-03-26 13:55

Pasak ano portugalo :), supjaustytą svogūną tame pačiame puode labai trumpai pakepiname su mažu šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tada jau pilame ryžius ir vandenį. Ir nemaišome !!!!! Aš taip pat nesu ryžių mėgėja, bet kartais šiuo būdu verdu neapdorotus ryžius (jie truputį gelsvesni ir neatrodo tokie gražučiai), kuriuos po to pagardinu tunu. Iš konservo , žinoma :)

Laura

2010-03-26 14:47

Nu va, o aš neprisimenu, kad kepindavo :)

Deividas

2010-03-26 15:44

Aš ne ekspertas, bet čia tikrai ne gerai išvirę ryžiai. gi sukritę, ne purūs

Laura

2010-03-26 16:30

Nu, kadangi ne ekspertas, tai ir neskiri.

Deividas

2010-03-26 16:36

Aš ne ekspertas, bet praejusį komentarą atsiemu, pasididnus nuotrauką matosi tos duobutės nuo vandens, viskas good ;]

Žiu

2010-04-02 21:08

Hahaha! Jau ėmiau galvoti, kad iš mano žmogaus išmokai nes gamina juos lyygiai šitaip :)

Nordic

2010-07-03 16:13

Pradedantiems reiktų dar priminti, kad ryžius dera perplauti prieš verdant… Ar ne?

pozherukas

2010-10-30 21:36

Jei nelabai ryžiai gaunasi virti – patariama virti basmati, jų negalima sugadinti :) Nors, mano kolegė sugebėjo sugadinti ir juos… Mano manymu, perplovimas, birumą pagerina ir ypač tais atvejais, kai ryžiai ne basmati ir yra prastesni. Tų dabartinių ekonominės klasės ryžių aplamai turbūt neįmanoma padaryti birių…

Rita

2011-05-11 20:40

Kazkada nusiziurejau si recepta, labai patiko, nors ryziu anksciau nelabai megau. Tik per laika pakoregavau nemenkai si receptuka. As svogunus aliejuje nemazai apkepinu, kol pagelsta (nors kelis kartus ir paruduot spejo, kai uzsimirsau – irgi skonio nepagadino), i pabaiga dar smulkinta cesnako skiltele imetu. Tuomet supilu basmati ryzius ir vistienos sultini (naudoju tik ekologiska). Na o siaip daugiau viskas kaip ir recepte parasyta. Niam niam ryziai gaunasi :)

nora

2011-12-10 19:36

pats geriausias Pachliobkino budas ryziam vieti:
1 dalis ryzi pvz stikline uzpilti 1.5 tokiu pat stikliniu vandens salto, gerai uzdengti ir virti (siukstu neatidarant dangcio anei ciut!); 4 min ant dideles ugnies, 4 ant vidutines ir 4 ant mazos, tada vis dar neatidengiant 12 min dar palaikyti uzdengta puoda, tada atidengti , pasudyti ideti sviesto ar aliejaus slakeli ir ismaisyti, bus birus skanus ryziai

Laura

2011-12-11 13:37

Na, mano turimoje jo knygoje receptas kiek kitoks… Be to, šis garbus rusas pamiršo paminėti, kad ryžių būna labai įvairių. Pvz., paprasti basmati ryžiai išverda per 10 min, o rudiesiems reikia pusvalandžio.

Karolis

2012-10-05 11:17

O čia tas kačiukas ką veikia? Svogūnus pjausto?

Laura

2012-10-05 11:28

Dekoracija.