Druskoje keptos dorados

2010-11-05

Ne kartą gamintos ir visada pasiteisinusios. Dorados jūros druskoje. Gal net sakyčiau, kad čia vienas tų greitai paruošiamų patiekalų, kur tereikia viską sudėti, o jis pats orkaitėje pasidaro skanus.

2 porcijoms reikės:

2 žalių doradų
Citrinos
1-1.5 kg jūros druskos
Žalumynų
Trupučiuko aliejaus

Žuvis. Jei neišskrosta – skrodžiame ir valome. Jei išskrosta, išimame žiaunas ir praplauname. Žiaunas aš išimu tam, kad neatsirastų kartumo, nes žuvis kepama su visa galva. Visai nesunku – užkabini pirštu ir išplėši. Visgi stenkitės nesudraskyti, nes per įplėšimus prieis druskos ten, kur nereikia.

Druska. Kuo daugiau jos turėsite, tuo patogiau bus užberti žuvį. Šiaip druska turi būti rupi (jūros druska). Esu pirkusi birios druskos “Rimi”, tai į tokią geriau įmaišykite išplaktą kiaušinį. O “Iki” radau drėgnos druskos – su ja papildomai nedarau nieko.

Atpjauname citrinos – vienai žuviai užtenka poros riekelių. Citriną kartu su žalumynais sukišame į žuvį. Žoleles imu, kokias turiu po ranka. Pvz., šįkart ant palangės augo petražolės ir raudonėliai. Parduotuvėje dar nusipirkau krapų. Labai tinka bazilikai.

Į kepimo skardą patieskite kepimo popieriaus arba folijos. Tai nėra būtina, esu kepusi žuvį ir tiesiai skardoje – druska prikepė, bet vandenyje greitai ištirpo ir išplaut nebuvo problemų. Bet ką nors patiesus šiek tiek patogiau. Supilame kiek daugiau nei trečdalį druskos, ant jos dedame žuvį. Svarbu, kad ant druskos sluoksnio (1-2 cm) gulėtų valgoma žuvies dalis, o uodega ir galva gali kyšoti. Patriname doradas keliais lašais aliejaus. Tada užpilame likusią druską ant viršaus, ja “apkamšome” žuvį, kad neliktų “plikų” vietų. Stenkitės nepriberti į pilvą ir pro žiaunas druskos į vidų. Kol kas nesu pribėrusi, o vienas kitas grūdelis nekenkia :)

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių ir kepkite žuvį apie pusvalandį ar truputį daugiau. Ją išėmę atsargiai nuimkite sukietėjusį druskos luobą (gali tekti švelniai pakalti ką nors įsmeigus) ir – skanaus!


Kategorija: Receptai, Žuvis | Komentarų: 1

Neringa

2010-11-05 17:14

Atrodo puikiai, man irgi labai skanu zuvis kepta druskoje