Nušaukim ką nors dėl pramogos

2008-10-01

Kažkodėl mano aplinkoj daug medžiojančių žmonių. Vieni žuvis arbaletais šaudo, kiti svaigsta apie vyriškumo įrodymus gyvūnų medžioklėje. Žuvų man ne itin gaila – tokios šaltos ir bejausmės atrodo ežeruose. Gaila tik tų, kur maximų akvariumuose dūsta. Bet štai zuikių puikių, šernų, stirnų ir kitų miško gyventojų šaudytojų niekada nesupratau ir nesuprasiu.

Neseniai mūsų darbo galvų galva ėmė pasakoti istoriją apie tai, kaip senovėje drąsūs vyrai medžiodavo, o kiti bobas prižiūrėdavo ir kitokiais būdais smagindavosi. Ilgainiui medžiotojų neliko, nes visi norėjo savo vyriškumą kitoje aplinkoje įrodyti. Tad, pasak galvų galvos, medžioklė – puiki vyriška tradicija, kurią reikia atgaivinti ir kurioje dalyvauja tik tikri vyrai.

Man įdomu, ar medžiojantys gyvūnus bent kartais susimąsto apie tai, kaip šie jaučiasi? Neimsiu aiškinti, kad pašautiems žvėrims pro akis prabėga visas gyvenimas, jie mintyse atsisveikina su savo šeimomis… Tarkim, gyvūnus valdo instinktai. Bet juk jie tikrai nesupranta, kas vyksta ir, svarbiausia, kodėl.

O į klausimą “Kodėl?” vyriškumo demonstruotajai turi ilgą pasiaiškinimų grandinę: juk mes ne tam medžiojame, kad prišaudytume kuo daugiau gyvūnų; yra ten visokie įstatymai – ribojantys ir nurodantys; čia labiau sportinis azartas ir pramoga. Žinot, jei būčiau kiškis, dar suprasčiau tą dvikojį, kuris mane nušovė dėl to, kad neturi ką valgyti. Na, atranka yra atranka. Bet kaip suprasti žmogų, kuris nušauna gyvūną dėl pramogos???

Būna žmogžudžių, kurie nužudo iš įniršio ar gindamiesi. Būna tokių, kurie žudo iš malonumo. Gal ne visai teisinga lyginti medžiotojus su žmogžudžiais, bet panašumų įžvelgiu. Ir vieniems, ir kitiems malonu planuoti, kaip pričiups auką, ruoštis ginklus, kurti strategijas, o jau kiek džiaugsmo būna pasiekus rezultatą. Ir kuo gi ne panašu?

Žudymas nėra pramoga. Ne toks aš žmogus, kuris apsirengęs meška eitų į žaliųjų demonstracijas. Ne toks, kuris ignoruotų odines rankines ir batus. Bet nesuprantu aš vyrų, išdidžiai aiškinančių, kuo gyvūnų žudymas ir visa ta atrakcija yra gėris.

Kategorija: Vyrai/Moterys | Komentarų: 35

MariukasM

2008-10-01 15:55

Kažkada, kai dar buvau paauglys, ir man teko sudalyvauti medžioklėje. Vieninteliai įspūdžiai, kurie išliko tai pasibaisėjimas visa ta beprasmybe. Dar galiu tai pateisinti, jei tai daroma dėl išgyvenimo, bet dėl pramogos ar tradicijų – tai jau atleiskite. Man įdomu, kaip pasijaustų tie kietuoliai, jei juos kas nors pradėtų medžioti?

PinkCity

2008-10-01 15:57

Žuvys ne gyvūnai, nes jų kraujas šaltas? Na, noriu pasakyt, kad pritariu Tau, ir dar truputėlį aršiau ;)

Laura

2008-10-01 15:59

Gyvūnai ir man gaila visų žuvų be išimties. Bet kažkodėl ne taip smarkiai, kaip šiltakraujų :)

Paulius

2008-10-01 17:23

Gyvūnus medžioti kai kuriais atvejais yra būtina ir tikrai nelaikau to žiaurumu.

Originalas

2008-10-01 18:24

Geriausia viską “elektra medžioti”. :DD

Šiaip tai reik šaudyti visokius gyvūnėlius, nes kartais jie per daug įsismagina ir prisdaugina, dėl ko per daug suėda mažesnių, lenda ne į savo reikalus, dar bala žino ko prisigalvoja tie miško ežiukai. :D Todėl viskas apibrėžta įstatymas, kada, kaip ir kiek riek jų iššaudyti..

Beto tarkim Nidoj jų nieks neskriaudžia, dėl ko visokie šernai, lapės ir kiti visai atsipūtę vaikščioje mieste, kai jiems užplaukia..

Laura

2008-10-01 19:26

Man tik keista, kaip žmogus gali apibrėžti, kada ir kaip reikia nušauti laukinį gyvūną. Lyg jie mums priklausytų.

ech

2008-10-01 22:44

Na žiaurumo temos nekliudau, kiekvienas savaip mąsto. O ypač miestiečiai kurie su tuo gyvenime nėra susidūrę…
Kad ir tavo pasakymas – neimsi pasakot, kaip gyvūnas žūdamas galvoja apie šeimą.. WTF? Čia tik filmukuose taip būna. Realiai, pvz. šernų patinai poruojasi su belenkiek patelių, ir “nesitrina” paskui su jom. Jaunikliai patinai irgi nuo tam tikro amžiaus išvejami… Ir išvis aš labai abejoju ar tie gyvūnai ką mąsto…
Nepamirškim kitos pusės – žmonių.
O ką daryti, kai žvėrys žmonėm rimtus nuostolius daro?

Laura

2008-10-01 23:11

Aš juk ir sakau, kad neimsiu apie tai pasakoti, nes tuo netikiu. Žinau, kaip ir kada gyvūnai poruojasi, kokias žalas jie daro, kokie jų instinktai ir pan. Žinau, nes gana smarkiai tuo domiuosi.

Aš nepamirštu žmonių. Todėl jei pasiutęs šernas išknistų man pusę bulvių lauko, nebūčiau tokia atlaidi. Ar jei neturėčiau ką valgyti. Bet aš kalbu ne apie žalą ir ne apie būtinybę. Kalbu apie pramogą šaudyti gyvūnus, kai tai daroma vien savo asmeniniam pasitenkinimui.

Galbūt reikėtų atidžiau skaityti? :)

Originalas

2008-10-02 10:45

O kaipmogus gali apibrti kiek miško iškirsti ir naujų namų pristatyti? :D Iš kirto pusę miško, reiškia ir pusę žvėrelių reik iššaudyti, nes nebetilps jie 2 kart mažesniame plote..

Jolanta

2008-10-02 14:29

Niu ,tuoj “tikri” vyrai susikals su gyvūnų gynėjais :)) Atrodytų, gyvename jau XXI amžiuje, o žmonių instinktai demonstruojami kaip viduramžiais. Pavyzdys: Anglijos medžioklės tradicijos.Tikrai nesuprantu poreikio medžioti pramogai. Bet kartais manau, jog Lietuvoje bangomis ateina tam tikros mados (golfas, medžioklė, buriavimas..), kur dažnai trokštama pasirodyti iš tuštybės.

Jaunasis kolega

2008-10-02 16:23

Nu chebra…Į vienus vartus varot. “Galvų galva” labai teisingai pasakė. Jūs į tai žiūrite kaip į žudymą, o medžiotojai į tai žiūri kaip į meną. Kad ir kaip beprotiškai nuskambėtų. Žinau, kad po šio komentaro pasipils šūdų krūva ir pan.
Medžioklė nėra tai, kad atėjai į mišką, pamatei stirną, šovei į galvą ir išejai namo. Normlaus medžiotojas yra išsilavinęs žmogus, turintis didelį žinių bagažą apie gamtos procesus. Nei vienam medžiotojui nėra malonu matyti kraujuojantį ir dar gyvą padarą, todėl stengiamasi padaryti vienintelį šūvį. Dabar kitas paradoksas. Kas be medžiotojų saugo gamtą? Pabandykit sau atsakyti. Medžioji – prižiūri. Žiemą gyvūnams į maitinimosi vietas vežamas pašaras, įrenginėjamos specialios “druskų” laižyklos, kad elniai nežalotų medžių ir t.t. Medžiotojas į medžioklę neeina su tikslu NUŠAUTI gyvūno. Jis eina pabūti gamtoje, pailsėti. Kalbant apie mano hobį, 1 iš 5 medžioklių būna sekminga. Aš dėl to visai nesikremtu, nes svarbiausia procesas, plaukimas, kvėpavimas…et..

Jaunasis kolega

2008-10-02 16:24

p.s. yra kita “žudikų” rūšis – brakonieriai. jiems pateisinimų nėra.

Jaunasis kolega

2008-10-02 16:31

Ir šiaip čia yra neišsiamiama tema, kuri galiausiai persikelia į konfliktus. žmonės, kurie nemedžioja turi savo tvirtą nuomonę ir jos visai neketina keisti. taip pat, kaip tie, kurie medžioja ir bando pasakyti, kad tai nėra “žudymas”.
paskaitykit apie pov. žūklę čia: http://www.freediving.lt/page-m50.html

Evil

2008-10-02 18:55

Laura, pietums valgei mėsą? ;]

Evil

2008-10-02 18:56

čia idėja, kad tai ką valgei, žudymas net ne dėl pramogos, o išviso dėl biznio. ir net neina medžioti, o augina nužudymui. tai ka apie juos galvot?;]

Laura

2008-10-02 19:41

Žudo dėl biznio. Jei tai būtų tik biznis, niekam nerūpėtų. Bet žmonėms valgyti reikia.

J.K., o kodėl tas medžiotojas negali pailsėti gamtoje be šautuvo? Arba susigalvoti kitą pramogą, pvz., fotografuoti gyvūnus? Kantrybės turbūt reikia tiek pat. Tas pat ir su žuvimi. Juk azartas visgi ne tame, kad paplaukioji ir grynu oru pakvėpuoji, o kad prisėlini prie aukos ir ją nužudai.

Evil

2008-10-02 19:58

esmė, kad vyrai turi tą instinkta žudyti giliai paslėptą, o žudyti gyvunus galima pagal įstatumus, o žmonių ne? jei būtų galima žudyt ir žmones, manau būtų tikrai daug ir tokiu medžiotojų x)

Jaunasis kolega

2008-10-02 20:12

Laura, o kodėl “Taip”, o ne “kitaip” ? :) Be abejo, yra tų kurie fotografuoja, yra tų kurie tiesiog gėrisi, o aš medžioju. Tai nepaaiškinama. Juk negali sakyti, kodėl visureigininkų klubo narys drožia mišką, pelkes, o ne gali asfaltuotu keliu palakstyti ? ten irgi reikia sukti vairą, stabdyti…Supranti ? Pavartojai tinkamą žodį – azartas. Taip, beabejo – be jo niekaip. Plaukiodamas 10C šilumos vandenyje, važiuodamas ilgą kelią, persirengdamas šaltyje ir t.t. tu tikiesi, kad visą tai kaip nors atsipirks ? O dažniausiai neatsiperka. Supranti, negalima visų žmonių suvaryti į vieną gardą. Pries Gal prieš 2 metus, ėjau medžiot su švogerio tėvu. Medžioklė buvo tokia: mes dviese sėdim po didele egle, pas mane žiūronai, pas jį šautuvas. Laukiam kada išeis žvėris. Išeina kiškis, per pievą perbėga lapė – aš sakau “ŠAUKIT!!!”. O jis man – “ne…laukiam”. Taip pat ir po vandeniu. Groziesi maza zuvimi, kuri kazkada isaugs, paglostai ja, priarteji prie jos snukio per 1cm ir t.t. tai yra mistika :).

Laura

2008-10-02 21:09

Bet tu man pasakyk, kodėl, pamatęs didelę žuvį, prie kurios priartėji, tu turi ją dar ir nušauti? :)

Jaunasis kolega

2008-10-03 11:08

Tai darau vedamas instinktų :). Dar kartą pasakysiu, kad ne visada būna tas taiklus šūvis, labai dažnai strėlė pralekia žuviai pro “ausis”.
Beje, o ant meškerės sugautos žuvies negaila ? Kai jai kabliukas (geriausiu atveju vienas) istriges burnoj, ji istraukiama ir idedama i celofanini maiseli (arba paleidziama i sieteli vandenin), kur dusta, letai mirsta, kankinasi. Tai kaip cia dabar ? O atrodo viskas taip humaniskai, estetiskai. Pov. medziokle – ekologiskiausias ir maziausiai skausmingas zuvies gaudymo budas. Nukrypsiu siek tiek. Pvz. vokietijoje gausi bauda jeigu gamtosaugininkai pamatys, kad zuvis gyva ir sietelyje. Pagaves ja turi iskart nuzudyti stukdeldamas kazkuo per galva…

Laura

2008-10-03 11:59

O, man žvejojamų su meškere žuvų dar labiau gaila, nei nušaunamų. Nes jos dar ir kankinasi.

Jolanta

2008-10-03 13:51

Tuoj susiplieks visi dėl tos medžioklės :)) Tikrai neišsemiama tema diskusijoms ir , atrodo, kad visi teisūs :)Gal pažiūrėkim į medžioklę iš eko sistemos taško, kai stipresniioji grandis “suėda” silpnesnę ir nieko čia nepakeisi. (Atmeskim tai, kad pilna kitokio maisto). Na, nebent įsigaliotų siaubo filmų scenarijus, kai pasaulį užvaldo dar stpresni :))

Salomėja

2008-10-03 14:19

O aš tai paskaičiau ir pirmą kartą pagalvojau, kad tikrai neturiu jokios nuomonės. man patikdavo su tėvu važiuot žvejot. Esu užkietėjus mėsiaėdė ir tikrai neverkdavau pamačiusi, kaip tėvas triušiui gerklę pjauna ir kailį diria, nors pati žolę raudavau kas dieną.
Žodžiu be nuomonės ir gal net labiau prie vyriškosios nuomonės.

Laura

2008-10-03 14:21

O man žiauriai būdavo triušių gaila. Ir vištų, ir mažų ožiukų.

Aš tai gyvūnėlių mylėtoja :)

Jolanta

2008-10-03 15:12

Na taip, žvėriena skanesnės ir sveikesnė..Taip ir gaunasi: medžiokle nesižaviu, bet mėsytės ar šviežios žuvies neatsisakau :)

Gyvenimo prasmė

2008-10-04 1:06

[...] muzikoje, alkoholio vartojime, rūkyme, liaudies šokiuose, astronomijoje, filosofijoje, medžioklės procese ir t.t. Žmogui, kuris nori gyventi, o ne tik egzistuoti – šis klausimas svarbus, nes tik matydami [...]

ztkp.lt (Gytis)

2008-10-06 16:16

Gyvūnus šaudo dauguma vyrų, kurie niekaip kitaip negali/nesugeba parodyt savo vyriškumo (prostatos bėdos ar impotencija)

Jaunasis kolega

2008-10-07 8:48

:))))))

Pasipylė intelektualūs komentarai.

Silvija

2008-10-10 22:45

Mano dėdė medžiotojas. Jo namai pilni trofėjų iš medžioklės. Kartą man ten teko pabūvoti su drauge vegetare. Jai, aišku, buvo šokas, bet po pokalbio su dėde atsitokėjo. Jis aiškino, kad žmogus jau yra pridaręs žalos ekosistemai, vienų gyvūnų yra per daug, kitų per mažai ir miške, liaudiškai tariant, bezabrazija :D Jis taip pat nepritaria brakonieriavimui ir su tuo kovoja, pats medžioja legaliai. Taip pat stengiasi gyvūnui suteikti kuo mažiau skausmo, jis nėra koks nors kraugerys, kuriam medžioklė, gyvulio nužudymas, leidžia pasijausti tikru vyru. Jokio biznio iš medžioklės nedaro (biznį dažniausiai daro brakonieriai), nušauna šerną – suvartoja maistui, stirną – taip pat, ir pan. Manau, tie, kurie nepažįsta nė vieno medžiotojo, galvoja apie juos kaip apie kraujo ištroškusius žudikus, bet aš manau, kai tai klaidinga nuomonė.

Rhodopsin

2008-10-22 14:28

Aš mėgstu žaidimus apie medžioklę, bet atsimenu, kad vaikystėje bandžiau taikytis į balandį iš pneumatinio šautuvo, bet gaiduko taip ir nesugebėjau paspaust.. Manau, kad ir dabar nepavyktų, nebent neturėčiau ką valgyti. Vnz, INSTIKTYVIAI ;)

tinyurl.com

2019-11-24 19:12

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.
In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I
hope you write again very soon!

that coconut oil

2019-11-25 13:33

I used to be able to find good information from your blog articles.

plenty of fish dating site

2019-11-26 18:50

There’s certainly a great deal to know about this
issue. I like all the points you made.

quest bars cheap coupon twitter

2019-12-03 1:25

Spot on with this write-up, I actually believe that this web site needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the
advice!

quest bars cheap

2019-12-04 6:29

Howdy! Quick question that’s entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone.
I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix
this issue. If you have any suggestions, please share.

Thank you!

Komentavimas leidžiamas tik registruotiems vartotojams.