Jean Marie Auel “Pirmykštė moteris: Urvinio lokio gentis”

2012-10-23

Pamačiusi, kiek metų rašytojai (dabar 76) nustebau – ir ji, būdama tokio amžiaus, pradeda rašyti TOKIAS knygas? Bet panaršiusi radau, kad gi “Urvinio lokio gentis” išleista 1980 m., o po jos seka dar penkios knygos. Tiesa, naujausia parašyta pernai. Tada nustebau antrą kartą – kur TOKIOS knygos buvo 22 metus, a? Kodėl neišleistos lietuviškai anksčiau? Bent jau pirmoji per daug nereali, kad būtų išversta tik šiemet.

Jean Marie Auel “Pirmykštė moteris: Urvinio lokio gentis”

Istorija. Kai buvau maža, vienos mano mėgiamiausių knygelių buvo “Priešistorinio berniuko nuotykiai” ir E. Storcho “Mamutų medžiotojai”. Kiek juose yra realybės, pasakyti galėtų tik patys pirmykščiai žmonės, taigi – niekas. Kiek tiesos “Urvinio lokio gentyje”, irgi neaišku. Kaip supratau, rašytoja stengėsi domėtis tuo laikotarpiu, papročiais ir gyvenimo būdu tiek daug, kaip įmanoma, bet juk ir mokslininkai ne visuomet būna teisūs. Nepaisant to ir dar kelių man užkliuvusių dalykų, istorija labai įtikina. Gal net per labai :) Taip įtaigiai aprašyta jų buitis, medžioklė, bendravimas, netgi seksas. Ir tie visi svarstymai apie dvasių pasaulį, bandymai paaiškinti kiekvieną nesuprantamą dalyką… Vaizduotė vis piešė ir piešė neandertaliečius prie jų urvo kartu su svetima, panašia į mus, mergaite.

Kas užkliuvo. Žinoma, keista skaityti, kad moteris, gimdanti 20-ties, jau yra laikoma senute, bet užkliuvo ne tai. Man buvo nuostabu, kad visi genties nariai labai jau sveiki, o gydymas pažengęs tiek, kad akys ant kaktos lipa skaitant. Kažkodėl tuo abejoju. Ir dantis rauna, ir rankas į vietą atstato, o jau žolelių ir jų paruošimo būdų gausumas neišpasakytas. Žodžiu, visi buvo sveiki išskyrus pačią gydytoją. Ir ta pasimirė dėl to, kad jos neslaugė. Dar truputį keista buvo skaityti apie neandertaliečių prisiminimus bei sugebėjimus sujungti protus. Na, bet tai tik autorės fantazija, taigi kibti labai nėra prie ko. Visgi čia romanas, ne vadovėlis. O kad iš 600 psl. užkliuvo tik pora dalykų – tai geriau ir būt negali :)

Laukimas. Jau labai labai laukiu antros ir visų kitų knygų. Kiek girdėjau gandų, pasirodyti turėtų netrukus. Tik galėtų “Obuolys” eilinį kartą verstis per galvą saikingiau – tekste palikta aibė redagavimo klaidų. Norėčiau eiti pas juos dirbti, gal pavyktų padėtį pagerinti :)

Vertinu 10/10

Kategorija: Knygos | Komentarų: 9

jolanta

2012-10-23 19:07

Jei Obuolys neskaitys tavo dienoraščio, tai ir nesužinos, kad norėtum ten dirbti redaktore :) Reikia jiems parašyti :) Geras redaktorius brangiai kainuoja, todėl leidyklos taupo.

Norėčiau paskaityti šią knygą …

Laura

2012-10-23 19:26

Nu gi negaliu aš eiti dirbti visur, kur blogai :))

jolanta

2012-10-24 14:38

O kodėl manai, kad ten blogai? Gal tik netikę darbuotojai..:)

Salomėja

2012-10-29 10:59

Man patiko knyga. Bet labai prajuokino pradžioje (ar pabaigoje?) autorės komentaras, kad norėdama įsijausti pasiryžo miegoti lauke. Net vieną naktį.

langana

2012-11-02 13:25

As irgi labai susizavejusi perskaiciau sia knyga ir tuoj pat griebiau antraja (rusiskai internete). Na ir ka gi? Pasijutau apgauta (kaip merga su treciu vaiku :D ) su D. Gabaldon “Svetimsale”. Jau nuo pirmuju puslapiu aisku, kuo ten reikalas baigsis, tuo jis ir baigiasi. Vis tik perskaiciau iki galo ir net pradejau treciaja, tikedamasi kazko. Bet po keliu skyriu truko kantrybe.

was coconut oil

2019-11-25 16:20

It’s truly very complex in this busy life to listen news on TV, therefore I
only use the web for that reason, and obtain the newest news.

plenty of fish dating site

2019-11-26 12:23

I feel that is one of the such a lot significant
info for me. And i’m satisfied reading your article. But want to
commentary on some common issues, The website style is ideal,
the articles is in point of fact excellent : D. Good process, cheers

quest bars cheap

2019-11-30 8:07

With havin so much written content do you ever run into any issues
of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
Do you know any ways to help reduce content from being stolen? I’d truly appreciate it.

quest bars cheap

2019-12-02 5:10

Hello, i think that i noticed you visited my site thus i got here to go back the favor?.I’m
attempting to find issues to improve my website!I assume
its good enough to make use of a few of your concepts!!

Komentavimas leidžiamas tik registruotiems vartotojams.