Sūrainiai

2008-04-05

Pavadinimą sugalvojau aš (o kaip daugiau pavadinti sūrius sausainius su sūriu?), o receptą pasiėmiau iš “Moters savaitgalio virtuvės” žurnalo. Pati jo nepirkčiau, bet kaip leidyklos darbuotoja, gaunu nemokamai. Originalus pavadinimas “Sūrio kepinukai”.

Jeigu nepaskrudinu per daug, šitie sausainiai – nuostabūs. Buvo metas, kai darydavau juos kiekvieną savaitgalį. Pastaruoju metu tingiu, bet turbūt reikės vėl išsikepti. Alaus negeriu, bet įsivaizduoju, kad tai turėtų būti ideali užkandėlė. Gal net geriau už keptą duoną su sūriu :)

Reikės:

150 g sviesto
180 g tarkuoto kietojo sūrio (Dedu visą standartinę “Džiugo” porciją, nors ten jo žymiai daugiau. Tarkuoju paprasta burokine tarka)
250 g miltų
200 g grietinės (standartinis indelis, grietinė geriau riebesnė)
1 a.š. druskos
1,5 a.š. maltų saldžiųjų paprikų (būna pirkti prie prieskonių. Nepatingėkite susirasti, nes jos suteikia gražią spalvą ir malonų prieskonį)
1 a.š. kepimo miltelių
1 trynio
kmynų

Sviestą ištirpinkite (darau tai mikrobangų krosnelėje), sumaišykite su tarkuotu sūriu, grietine, druska ir paprika. Gaunasi gana glitni masė. Į ją dėkite miltus. Iš viso to suminkykite tešlą. Pdalinkite ją į kelias dalis (padalinu į tris rutulius) ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai porai valandų. Tešlą pagaminti labai paprasta, todėl dažniausiai padarau tai šeštadienį per pietus, o grįžusi namo iš parduotuvių ar kur kitur, kepu sūrainius. Beje, iš tokio kiekio gaunasi dvi nedidelės skardos sausainių (mano orkaitė labai maža, taigi atitinkamai ir skardos).

Išimkite tešlos rutulius iš šaldytuvo (geriau imti po vieną, nes sūris greitai ima minkštėti ir tešla tampa per lipni) ir iškočiokite. Tešlos storis turi būti apie 0,5 cm. Tada formele (ją man atstoja stiklinė) išspauskite sausainius. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite sūrainius. Tada išplakite vieną kiaušinio trynį ir ištepkite juo sausainius. Vieno trynio pakanka abiem skardom. Tepti šiaip reikėtų šepetėliu, bet aš sulankstau popierinį rankšluostį į juostelę ir taip gaunu vienkartinį šepetuką. Pabarstykite kmynais. Kepkite apie 15 min iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. O geriausia išimti tada, kai sūris ima darytis rudesnis už tešlą.

Sausainiai pučiasi nedaug, taigi skardoje juos galima sudėti tankiai. Beje, barstyti galima kuo tik norite: sezamo sėklomis, aguonomis, kapotais migdolais arba pistacijomis, rupia druska. Bet labiausiai mėgstu kmynus, tai dedu tik juos :).

Sūrainiai

Kategorija: Receptai, Užkandėlė | Komentarų: 9

DNR

2008-04-06 18:21

Jaučiu skanu. Aš tai nuo neatmenamų laikų sūrainiais vadinu mėsainius su sūriu McDonald’e. Taip ir užsakydamas dažnai pasakau, bet ne kiekviena pardavėja matyt šį terminą žino.

Andrius

2008-04-06 18:54

viskas, alkanas sio blogo nebeskaitysiu

Blogorama #385 : nežinau.lt

2008-04-06 19:16

[...] aplinka, tuo smagiau gyvenasi. Pliušiniai baldai apsakymų neįkvepia. • Sūrainiai. Prie alaus, giros ir malonumo. • 9 gyvybės. Tik žaidžiantys žaidimus supranta, kaip blogai katėms – jos turi tiek [...]

Salomėja

2008-04-06 20:01

Oi kaip noriu… Hrrr… Bet sūrio reik pirkt. Ir viso kito… O Laura, kita kart kai kepsi gali gal kokį vieną paslapčia į darbą atnešt paragaut? Niekam nesakysiu.

Laura

2008-04-06 20:04

Būtinai atnešiu :)

DNR

2008-04-06 20:11

Jo, aš irgi niekam nesakysiu :)

Niekiviskmėjinėjimai » Blog Archive » P.S.

2008-09-17 22:38

[...] manualo. Čia taip pat juokinga, kaip ir kepimo popieriaus pirkimas. Taip, Laura, bandysiu kepti tuos kada nors. Tiek alaus suvartoju, kad reikia ko nors prie alaus. O vienintelė recepto sudedamoji [...]

Niekiviskmėjinėjimai » Blog Archive » Kulinarinės improvizacijos

2008-11-21 21:57

[...] pribrendau šitiems. DNR, kuris nieko nedaro, kol instrukcijų neperskaito tai pasibaisėtų mano improvizacijomis. Bo [...]

Aida

2009-03-17 20:30

Aciu,labai nuosirdziai pateiktas sausainiu receptas.