Žiemos sriuba

2013-01-28

Raudona. Skani. Sodri. Soti. Kam reikia – aštri. Superinė sriuba – troškinys. Panašią kadaise valgydavau su kolegomis “Submarine”, ji būdavo aštri ir dar užkepta tešla. Aštrumo aš nemėgstu, o ar užkepti sriubą tešla – jau jūsų reikalas. Jeigu norite, tai siūlau išvirtą sriubą porcijomis išpilstyti į užkepėlių formas ir uždengti atšildyta sluoksniuota mieline (arba bemiele) tešla. Na, ta, iš parduotuvės. Prieš kišdami į orkaitę aptepkite kiaušinio plakiniu. Bet čia tik rekomendacijos – pati taip nedarau. Sriubą valgom kaip pagrindinį patiekalą. Vyras kartais paklausia “tai ką – tik sriuba?”, o aš primenu, kad mėsos čia tiek, kad kiekvienoj porcijoj yra po gerą kotletą.

Dideliausiam puodui sriubos reikės (mažo gaminti tiesiog neapsimoka, bet galite viską dalinti per pusę):

500 gr jautienos faršo
Didelės skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
2 mažų skardinių (didelėse nemačiau) raudonųjų pupelių (tinka ir margos arba maišykit su baltom per pusę)
Didelės raudonos paprikos
Didelio svogūno
Raudonosios paprikos miltelių
Šaukšto pomidorų pastos
Druskos, pipirų
Verdančio vandens arba sultinio
Pagal poreikį – aitriosios paprikos

Susmulkinkite svogūną, pakepkite jį šlakelyje aliejaus. Suberkite faršą, pakepinkite. Tada sumeskite nedideliais kubeliais pjaustytą papriką ir kepkite, kol suminkštės. Dabar siūlau keptuvės turinį perpilti į didelį puodą. Eilė skardinių turiniui – sumeskite vidun visas pupeles (be skysčio) bei pomidorus. Berkite druskos ir pipirų. Jeigu norite aštriai, dabar pats laikas aitriajai paprikai. Viską trumpai troškinkite ir užpilkite verdančiu vandeniu (arba sultiniu, bet aš dažniausiai pilu vandenį). Neklauskite, kiek jo reikia. Pilkite iš akies, pagal skonį. Galite iš vis nepilti, jei norite troškinio, o ne sriubos. Mano sriuba būna tokia apytirštė. Vėl viską gerai išmaišykite ir berkite raudonosios paprikos miltelius. Vėlgi iš akies… aš greičiausiai dedu arbatinį šaukštelį su dideliu kaupu. Tada viską maišykite, maišykite… ir stebėkite, kaip atsiranda nuostabi raudona spalva. Dabar dar įdėkite šaukštą pomidorų pastos, kad sriuba sutirštėtų, pasidarytų dar labiau pomidorinė ir dar raudonesnė. Virkite ant nedidelės temperatūros apie 15 min. Palikite truputį pastovėti, kad prisirptų arba dorokite iškart. Puikiai sueina kitą dieną. Skanaus!

P.S. Atsiprašau už šlykščią nuotrauką :( Šita sena, o nufotografuoti iš naujo vis pamirštu.

Kategorija: Receptai, Sriubos | Komentarų: 8

Jolanta

2013-01-29 0:32

Na, pagaliau ir lauktoji sriuba!!! :)

Adis

2013-01-31 15:15

Pagal aprašymą – tiesiog chilli troškinys. O jau tiek tikėjausi… :)

jolanta

2013-01-31 19:52

Gal ir chilli, bet su lietuvišku atspalviu :)

Kristina

2013-02-16 20:58

Išbandžiau. Skanumėlis. Ačiū.

milda

2013-08-01 20:51

o cia i stiklainius deti cia reikia ar iskart valgyti?

milda

2013-08-01 20:51

nes nera parasyta

Laura

2013-08-01 21:59

Valgyti iškart :)

Artūras

2014-02-20 0:17

Išbandžiau tiksliai pagal receptą. Nors ir jaučiau prieš darant, kad kažko gal trūks, bet specialiai laikiausi tavo aprašymo ir nieko nedėjau. Šiaip visai nieko, bet skonio intensyvumo tikrai trūksta, tokia prėskoka ta sriuba… nes – iš prieskonių tik pipirai ir raudonosios bei aitriosios paprikos milteliai. Manau pagelbėtų česnakas, kai kurios prieskoninės žolelės. Bet ko jau netrūksta tai raudonos spalvos:) Žinau, kaip sekantį sykį tobulinsiu, tai ir parašysiu čia kas gavosi ir ką dėjau. Na, tačiau už receptą dėkui, čia toks neblogas bazinis variantas:)