Šaltibarščiai

2008-06-09

Susigriebiau, kad šiais metais dar negaminau šaltibarščių. Atrodo, toks tradicinis patiekalas, o visi juos gamina skirtingai. Žinau, kas pila ne tik kefyrą, bet ir vandenį, kad būtų skysčiau, nededa svogūnų laiškų (o aš be jų negaliu), neįpjausto kiaušinio, nes nemėgsta, ar netgi valgo be burokėlių.

Mano šaltibarščiai tokie, kokius juos darydavo mama, o mamos tokie, kokius gamindavo jos mama ir t.t. Žodžiu, kiekviena šeima turi savo šaltibarščių tradicijas. Beje, aš jų nedarau bendram dideliam puode, o viską sudedu iškart į dubenėlius ir užpilu kefyru. Nemėgstu “pastovėjusių” šaltibarščių.

Pagaminti maniškiams (2 iki apsiėdimo didelės porcijos, kurios telpa į “Rimi” lėkštes, gautas už lipdukus) reikia:

Marinuotų burokėlių
2 vidutinio dydžio agurkų
2 kiaušinių
Nedidelio pundelio svogūnų laiškų
Kokių 4-5 krapų šakelių
Beveik vieno litro kefyro
Bulvių – kuo mažesnės, tuo geriau. Jei įmanoma, geriau jų nepjaustyti. Pamatysite, kad daug skaniau.
Druskos, pipirų

Nuskuskite bulves, kiek jų pajėgiate suvalgyti ir virkite pasūdytame vandenyje. Į tą patį vandenį įmeskite abu kiaušinius. Juos reikės ištraukti anksčiau nei bulves – po kokių 10 minučių nuo vandens užvirimo, kad jau būtų kieti. Kol verda bulvės, supjaustykite kubeliais agurkus ir sudėkite į lėkštutes. Į kiekvieną po vieną. Supjaustykite svogūnų laiškus ir vėl sudėkite po pusę krūvelės. Tada susmulkinkite krapus ir pusę krūvelės išbarstykite ant būsimų šaltibarščių porcijų, o pusę palikite bulvėms. Tada įkrėskite į lėkštes po gerą šaukštą-pusantro burokėlių ir užpilkite po porą šaukštų marinato. Bus ryškiau ir skaniau. Nors man jie nors tu ką nesigauna tokie ryškūs, kaip viešojo maitinimo įstaigose. Gal dėl to, kad pilu neskiestą kefyrą?

Kiaušiniai turbūt jau išvirę, taigi atvėsinkite juos šaltame vandenyje (nenusideginsit rankų ir lengviau lupsit), nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Daug kas nemėgsta kiaušinių šaltibarščiuose, bet turbūt todėl, kad valgyklose nuo seno į vieną lėkštę dėdavo pervirusio nepjaustyto kiaušinio puselę, kuri atrodydavo šlykščiai. O smulkiai supjaustyto kiaušinio skonio beveik nesijaučia, jis tik prideda kažkokio sotesnio prieskonio į sriubą.

Nupilkite vandenį nuo išvirusių bulvių ir užbarstykite krapų. Tada uždenkite puodą dangčiu ir kelis kartus krestelėkite. Krapai gražiai pasiskirstys ant bulvių. Uždengtą puodą su bulvėmis palikite pastovėti – susimaišys kvapai ir net nešviežios bulvės kvepės labai vasariškai. Tuo metu įberkite po žiupsnelį druskos ir pipirų į šaltibarščių porcijas ir užpilkite kefyro. Labai gerai išmaišykite. Sukrėskite bulves į lėkštes ir… skanaus!

Šaltibarščiai

Kategorija: Kruopos ir daržovės, Receptai | Komentarų: 12

scania

2008-06-09 22:19

Šaltibarščiai turi vieną bendrą savybę visoje Lietuvoje. Kiekvienoje šeimoje visai kitokie :)
Galbūt ir aš parašysiu savo receptą. Bet truputį gaila ;)

Laura

2008-06-09 22:29

Ir ko čia gailėti? Kad kiti valgys taip pat skaniai, kaip tu? :) Parašyk. Norėčiau išbandyti ir kitokius :)

jolanta

2008-06-10 16:54

Būtų gerai dar kaimiškos grietinės šaukštelį į kiekvieną lėkštę :)Man beskaitant net krapais su bulvėmis pakvipo :))

scania

2008-06-10 17:48

Pasitariau su savimi ir nusprendžiau, parašysiu pas save tinklaraštyje. :)

neziniukas

2008-06-10 18:08

tokią nuotrauką idėjus, reikia iškart mane į svečius kviesti. O dabar sėdžiu nelaimingas, apie šaltibarščius mintys kirba…
ir išvis aš ne mazochistas, sekantį kartą unsubscribe, ir tiek žinių :))))

shiny

2008-06-10 19:30

Mmmm.. šaltibarščiai.. (: aišku, aš visiškai kitaip darau (nors ingridientai tie patys + grietines biški + vandens biški). ir pirmą kartą matau gaminimą lėkštėje, labai įdomus būdas

Laura

2008-06-10 19:32

Na, o kam terliot puodą, jei gaunasi tas pats :) Juk virti nereikia :)

shiny

2008-06-11 11:19

terliot, kad padaryt keliems kartams, ir patogiau laikyt. be to, mes tokių didelių lėkščių neturim kad tik vieno “užėjimo” užtektų ((: jau kai srebiam tai srebiam

Lukrecija

2008-07-26 17:49

“Nemėgstu “pastovėjusių” šaltibarščių.”
O kas juos megsta? Nors vienas? :D

Ant litro kefyro idejus puse arbatinio saukstelio cukraus, bet kokiu saltibarsciu skonis zymiai pagereja.

Berta

2010-04-02 15:08

Aš tai kai gaminu šaltibarščius nededu kefyro todėl jie man išeina ryškesni ir skystesni, bet vistiek labai labai skanųs :)

Šiaulietė

2012-04-25 19:36

Aš pagaminau šaltibarščius be kiaušinių,nes reikia sugalvosiu padaryti ir gaminti valgius. Įpilkite į 0,5 l vandenį, o paskui pilną kefyrą įpilkite į didelį dubenį. Pjaustykite svogūnų ir agurkų gabaliukus, kad įpilkite burokėlius stiklainiu, pasimkite grietinę du kartus šaukšteliu, truputį druskos ir barstau petražoles. Labai skanu pabandykite.

Jurate

2012-05-23 13:35

As nepilu vandens i saltibarscius. Pilu lygiomis dalimis kefyra ir piena.