Risotto su krevetėmis ir žirneliais

2009-07-13

Mėgstat ryžius? Aš tai nelabai :) Tai va, šitas patiekalas tinka tiems, kurie nemėgsta ryžių. O tiems, kurie mėgsta, jis dažniausiai būna tiesiog pasakiškas. Iš pirmo žvilgsnio atrodo ir skamba mandrai, o iš tikrųjų tai gana paprasta pagaminti. Ačiū Oliveriui, kad priminė, ką gamindavau paauglystėje ir padėjo patobulinti receptą.

3 porcijoms reikės:
200-250 g ryžių. Geriausia imti greitai išverdančius. Mano favoritas čia – Skanėjos “Bistro”, nes kiti neišverda taip idealiai.
Keli saliero stiebai
Vienas didelis svogūnas
Kelios saujos žirnelių (jei šaldyti, beriu pusę standartinio pakelio)
200 g šaldytų krevečių
Sultinio kubelis
70-100 ml balto vyno arba vermuto (Visuomet pilu tik “Martini”, nes jo pas mane netrūksta)
Šiek tiek šviežių krapų arba petražolių, bet tai nėra būtina
Saujos tarkuoto kieto sūrio, gabaliuko sviesto

Aš gaminti pradedu keptuvėje, po to viską pilu į puodą. Bet jei turite puodą plačiu dugnu arba tingite plauti papildomą indą, darykite viską iš karto puode arba troškintuve. Smulkiais smulkiais kubeliais supjaustykite salierą ir svogūną. Aš čia gudrauju – turiu pjaustyklę, taigi tik čekšt čekšt ir viskas :) Sumeskite į puodą/keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir ant labai silpnos ugnies kaitinkite apie 15 minučių. Svogūnai turi tapti skaidrūs, niekas neturi paruduoti. Kepimui įpusėjus sumeskite žirnelius. Nepamirškite nuolat pamaišyti. Tuo pačiu metu užkaiskite apie litrą vandens ir pasidarykite iš jo sultinį.

Tada suberkite ryžius, padidinkite kaitinimą ir pakepinkite juos, kol ims darytis skaidrūs ir gruzdėti. Tuomet užpilkite vynu/vermutu. Tie, kas principingai neima burnon nė lašo alkoholio, nesijaudinkite – spirtas greitai išgaruoja, lieka tik kvapas ir saldumas. Bent jau man nuo “Martini” jis būna labai geras. Maišykite viską, kol ryžiai sugers visą skystį. Šitoje vietoje aš viską pilu į puodą. Užpilate samčiu sultinio, galite įberti druskos ir pipirų, krapų arba petražolių, jei norite. Taip pat suberkite krevetes. Pamaišykite ir leiskite košei burbuliuoti kol išgaruos skystis. Tada įpilkite dar sultinio ir vėl leiskite ryžiams virti. Vis priėję nuolat pamaišykite. Taip darykite tol (dažniausiai trunka apie 20 minučių), kol ryžiai galutinai išbrinks, išsiskirs krakmolas ir košė liks vos vos skysta (ji neturi būti biri). Man užtenka trijų tokių užpylimų, bet aš sultinį šliūkšteliu iš akies, o ne samčiais. Šiaip ar taip, viso litro sultinio niekad neišnaudoju.

Dabar įmeskite gabaliuką sviesto ir suberkite sūrį. Viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palaikykite 5 minutes. Bus labai skanu :)

Risotto su krevetėmis ir žirneliais

Kategorija: Kruopos ir daržovės, Receptai | Komentarų: 4

Nedraugiškas

2009-07-13 23:12

Supaprastinta ir sulietuvinta ispaniškos paella versija :) Beje, truputis šafrano pataisytų patiekalo spalvą – nebūtų taip panašu į ryžių salotas su krabų lazdelėmis

Laura

2009-07-14 7:59

Šiaip būtų gerai pirmiausia skirti risotto nuo paella :) O truputis šafrano yra kiekvieno asmeninis reikalas. Į risotto jį deda tikrai ne visada.

Saulius

2009-08-07 9:24

Išbandysim!

Simona

2016-05-26 11:21

vestuvines sukneles, progines sukneles
http://www.vestuviukarstine.lt/jai.htm