Gal mesti valgyti?

2007-07-29

Pastaba: jei šiuo metu valgote mėsą ar pusfabrikačius, neskaitykite toliau. Kuo atviriau bendrauji su žmonėmis, tuo įdomesnių dalykų sužinai apie mūsų maximas, iki, rimi ir kitus tinklus. Buvusiems parduotuvių darbuotojams papasakojus, kaip juose ruošiami pusfabrikačiai, kaip apdorojama mėsa ir kiti dalykai, norisi tik gerai gerai išsivalyti skrandį. Visa tai tik gandų lygyje, bet skamba įtikinamai.

Jau prieš kokius šešerius metus buvusi “Iki” konditerijos skyriaus darbuotoja man pasakojo, kaip parduotuvėje kepami pyragai: randi pasenusio batono, kurio niekas nebenupirks, sumaišai su pienu, ištirpini, susmulkini – ir štai tešla “Napoleonui”. Atsimenu, kažkada vienos “Iki” konditerijos skyrių buvo uždarę, nes tortų padai buvo supeliję. Na, kaip gi nebus, jei tešla iš papelijusių batonų…

Keista, kad niekada nebuvo uždarytas “Maximos” mėsos skyrius, mat mėsos šiose parduotuvėse keliavimo ciklas irgi įspūdingas. Štai aukščiausios rūšies – tai dar šviežia mėsa. Jei jos niekas nenuperka ir mėsa tampa gliti, ji plaunama su “Fairy” ir smulkinama. Jeigu glitumas nebenusiplauna, mėsa sumalama į faršą. O jei niekas nenuperka ir faršo, jis vežamas į…. “Delano” picoms pagardinti. Štai kodėl jos tokios pigios… “Maximoj” perku retai, bet “Rimi” mėsos tikrai vengiu. Du kartus pirkau gabaliukais pjaustytos mėsos. Ant viršaus pakelyje – raudona, apačioje – žalia. Su pilkais atspalviais.

Galiojimo laikas ant mėsos pakelių klijuojamas begalę kartų. Nežinau, kiek čia tiesos, bet faktas – jau seniai valgiau normalios skanios mėsos. Nekalbu apie tą, kurią gavau iš kaimo. Visa prasmirdusi ir niekaip nebeiškišama pirkėjui mėsa keliauja į pusfabrikačius. Na, pakepinus, pavirus ir užbėrus kalną prieskonių gal nebesijaus pelėsių, puvėsių ir pačios mėsos skonio. Gal net ne iš piršto laužta akcija: “pirk penkis čeburekus – susirink katiną”.

Gal norite recepto, kaip atnaujinti mišraines? Štai jos jau pasenusios, pavandenijusios. Pagaminate naujos mišrainės, sumaišote su sena, užpilate majonezo – ir štai, beveik kaip šviežios! Kartojate tai kelis kartus, kol mišrainė bus parduota. Tai – “Maximos” receptas. Nieko nuostabaus, nes pati nuo bulvių mišrainės iš “Iki” kartą vos į dausas nenukeliavau. Į mišraines patenka ir nenupirktos pavytusios daržovės. Kur gi tas išreklamuotas šviežumas?

O ar žinote, kur iš parduotuvių keliauja supelijusi duona? Ogi į aliejų ir į dėžutes su užrašu “Kepta duona”. O jei duonos tik galiojimo laikas pasibaigė, ji vežama atgal pas gamintoją. Atliekam porą tyrimų – duona dar gera. Perpakuojame, išmušame naują galiojimo datą ir vežame atgal. Taip duona kokius tris ratus gali apsukti. O aš dar stebėdavausi, kodėl kai kurie batonai nesupeliję laikosi kelias savaites, o kai kurie išmetami jau kitą dieną. Pasirodo, retkarčiais nusiperku šviežių!

Galbūt visam tam egzistuoja ir normalus paaiškinimas. Girdėjau, kad dideli nuostoliai nurašomi pardavėjoms iš atlyginimų. Kad jos neprarastų ir taip savo menkai uždirbamų pinigų, sukasi, kaip išmano… Taigi ir perkame “Fairy” nuplautą mėsą ar įtartinai pigią keptą duoną. Juk būna kartais nei iš šio, nei iš to, staigūs nukainojimai kokio nors produkto. Visi perka nežiūrėdami ir atliekos išnyksta be pėdsakų.

Dar daug daug panašių dalykų prisiklausau… Ir kažkodėl tikiu, kad tai tiesa. Tai gal visgi ta mėsa, kuri rytais atvežama į turgų ne itin švariuose “mikriukuose”, yra labai gera? Žinau tik, kad oficialiai tokios informacijos niekada negausi. Net ir per jokias pažintis. Juk sužlugtų tokie verslai, būtų išaiškintos tokios machinacijos! O būtų geras žurnalistinis tyrimas…

Kategorija: Visko po truputį | Komentarų: 16

Machaonas

2007-07-29 23:16

Na tik toks skirtumas, kad apsikrėtus,tarkim,salmonelėmis nuo maximinės vištos, lengviau paskųsti kokiai tarnybai:)
O šiaip nevalgau nei mėsos, nei duonos gaminių, ir už tai skrandis man padėkos:)

Laura

2007-07-30 8:24

Kazkodel man atrodo, kad pasiskusti kokiai tarnybai yra pakankamai sunku. Skundziausi kelis kartus, bet nieko nepadejo :)

Jolanta

2007-07-30 13:30

Nesiurpink zmoniu tokiais straipsniais! :)) Dabar geriausiai sveikais grudais misti (neapdorotais chemikalais) ! Ir pigu ir sveika!
Jei rimtai, tai butu neblogai, jei koks zurnalistas isidarbintu maximoje ir slapta kamera pafilmuotu :))Po to turbut tektu jam emigruoti :)

Laura

2007-07-30 13:59

Lietuvoje tyrimai nepažengė dar iki tokio lygio :) Nors jeigu ir būtų atliktas toks tyrimas, to žurnalisto redakcijai būtų sumokėti tokie pinigai, kad jiems nekiltų ranka rašyti straipsnį ar rodyti filmuotą medžiagą.

Tio

2007-07-30 14:02

tuomet reikia nepriklausomo tyrimo… ir, aisku, apsidrausti gyvybe… :)

Laura

2007-07-30 14:06

Nepriklausomą tyrimą, žinoma, galima atlikti. Bet gali būti taip, kad jį nupirks tie, kam to labiausiai reikia ir visas tyrimas pateks į šiukšlių konteinerį.

Tio

2007-07-30 14:09

jei tyrejo tikslas ne pinigu uzsidirbti, o atskleisti realybe, tuomet tyrimo bet kam neparduos. ;)

Laura

2007-07-30 14:44

bet kam gal ir neparduos. bet kiek atsiras Lietuvoje leidiniu/televiziju, kurios atsispirtu prekybos centru siulomiems pinigams arba nepabijotu ju grasinimu? Garantuoju, kad VP per teismus eitu.

Machaonas

2007-07-31 10:11

Pafilmavus slapta kamera ir paviešinus, VP teisme teigtų, kad žurnalistas neteisėtai atskleidė jų napoleonų kepimo know-how:)

Jolanta

2007-07-31 16:34

Tai ką, nėra būdo padėti patiems sau?!

dewlinaz

2007-08-05 14:31

Ko jūs čia “stradalinat”?
Nenori, nepatinka- neperki. Eik į turgų pas bobutes arba valgyti mesk.
Beje, tarakonas, bėgiojantis per “Šeimininkės” faršą “IKI” parduotuvėje, manęs nuo pirkimo ten neatbaidė. :)

Horde

2007-08-05 15:26

Aš manau ir dažniausiai taip darau, kad mėsą reikia pirkti tiesiai iš tiekėjo – oficialiuose firminėse parduotuvėse. Dar turguj būna gerų (nekalbu apie Vilniaus, nes ten labai seniai buvau). Kaimo bobutės geresnius parduoda, nors ir parduotuvių maistu dar nė kart nebuvau nusiskundęs :)

laura

2007-08-06 9:15

“randi pasenusio batono, kurio niekas nebenupirks, sumaišai su pienu, ištirpini, susmulkini – ir štai tešla “Napoleonui”” Kazkokie stebuklai…is mirkyto batono tesla Napoleonui :) Kazkokie absurdai…ponas pasigilinkit visu pirma is kokiu produktu yra daroma napoleono tesla, o paskui atsirinkite tiketi tuo kas sakoma ar ne :) Is mirkyto batono elemntariu blynu neiskepsi…o cia NAPOLEONO TESLA…wuaahahahahahahaha

Laura

2007-08-06 10:52

Kiekvienam pyragui reikia miltų. O mirkyti batonai labai gerai juos pakeičia…

Mindaugas

2007-08-08 20:51

Ale jus ir zmones jus esate bailiai. (nesimaudykit nemune jis murzinas, nepirkti maximose ir pan.) galiu pasakyti, kad ir nemune maudziausi ir neryje sau ramiai plaukiojau, valgiau is Maximos ir visu kitu parduotuviu maista ir jauciuosi sveikas kaip ridikas, idomu ka jus darytumete jei ju nebutu, tai tikriausiai reiketi truputi uzpakalius pajudinti kad uzsiauginti kokiu grudu miltams ar gyvuliu mesai…Tai gi siulau buti ne tokiems jau ” miestieciams” nusispjauti per kairi peti ir dziaugti s gyvenimu.

Vegetare

2007-09-08 0:20

Dar kalbant apie mėsą. Kaip tarkim kokie kumpeliai pabaltuoja, tam tikri mėsos produktai, gali būti išverdami ir taip atgauna spalvą, “pašviežėja”.
Kai dešrelės apsigleivėja, tada jos plaunamos vandenyje, kuriame yra kalio permagenato.
Rašau, ką mačiau savo akimis. :)
Skanaus.