Dažniausiai kepamas obuolių pyragas

2008-10-28

Kodėl dažniausiai? Todėl, kad obuolių būna visada, ypač tokiu metų laiku, be to, tešlai nereikia jokių ypatingų produktų. Ir, žinoma, todėl, kad tai vienas tradiciškiausių bei skaniausių pyragų. Vieni obuolius įtarkuoja, kiti supjausto, o aš per daug nesismulkinu. Tačiau kiekvienai porcijai garantuojama pusė obuoliuko :)

Reikės:

125 g sviesto
100 g cukraus
250 g miltų
2 kiaušinių
2 šaukštelių kepimo miltelių
6 šaukštų pieno
4 obuolių
, patariu ne per minkštų
3 šaukštų citrinų sulčių. Teoriškai reikėtų tikrų, bet man puikiai tinka ir koncentratas
Žiupsnelio druskos

Ištirpdykite sviestą (minutėlė mikrobangų krosnelėje ne pačiu vidutiniu režimu), sumaišykite jį su cukrumi. Įplakite kiaušinius. Tada suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, supikite pieną. Aš dar dėl kvapo įlašinu vanilės esencijos. Viską labai gerai sumaišykite. Dabar tešlą reikėtų suversti į kepimo indą, tačiau prieš tai reikia jį paruošti. Aš tai darau taip: ištepu dugną ir sieneles margarinu, paberiu manų kruopų (galima ir džiūvėsėlių) ir pavarčiusi indą padengiu jomis riebų paviršių. Pyragas garantuotai puikiai atsikabins nuo sienelių. Taigi, paruošę indą sukrėskite tešlą ir paskirstykite ją tolygiai, nes tešla nėra skysta.

Dabar eilė obuoliams. Deja, teks juos nulupti, perpjauti per pusę ir išimti sėklalizdžius. Nors aš pirmiau perpjaunu, išdarinėju ir tada lupu. Ilgi praktikos metai parodė, kad taip patogiausia. Žinoma, daug patogiau būtų nusipirkti sėklalizdžių išėmiklį, bet šiuo metu niekur nerandu. Paruoštus obuolius reikia skersai ir išilgai kelis kartus įpjauti (gal pusę cm gylio), kad iškepę išsižiotų ir ištekėtų sultys. Vieną obuolį įdėkite per vidurį, kitus aplink ratu. Visą gėrį kepkite apie 45 minutes 180-200 laipsnių orkaitėje. Skanaus!

Nekeptas obuolių pyragasIškepęs obuolių pyragas

Kategorija: Receptai, Saldumynai | Komentarų: 15

Evaldas

2008-10-30 0:34

Man labiau patinka skiltelėmis. Bet visgi įdomus variantas. Gražiai ir skaniai atrodo ;)

kramtoshke

2008-10-30 1:48

Na nežinau… man tie obuolių pyragai.. dar rudeniop populiaru kepti vienus obuolius :)

Jolanta

2008-10-30 14:39

Tikrai skanus buvo :)

Laura

2008-10-30 23:01

Ne, tas kur valgei, buvo labai neskanus, nes susiplojo bevežamas :)

Dina

2008-10-31 11:48

Aš tai darau kiek kitaip – uobuolius skiltelėm pjaustau, kloju ant biški pasviestintos skardos, tada cinamono, vanilės ir pilu kiek tirštesnę nei grietinę tešlą ant viršaus. Labai super skaniai būna – purus purus, o obuolių – daug daug :)

Tio

2008-10-31 16:54

aš taip pat kaip ir Dina darydavau… :)

Dinos blogas » Blog Archive » Vėlinės || Bandelės

2008-11-01 13:56

[...] Štai kodėl aš šiandien namuose. Ir jei kur keliausiu iš jų, tai tik į parduotuvę. Gal maisto, gal šiaip ko – skanaus ir saldaus. O gal dar kelių pakelių “Mantingos” sluoksniuotos tešlos. Po Dovilės rekomendacijos šitą tešlą naudoju beveik viskam. Ir šiandien, pagaminusi pusryčius, sunaudojau tešlos likučius, nes prisiminiau, kaip Laura pasakojo apie savo mėgstamiausią obuolių pyragą. [...]

Agnette

2009-09-27 15:08

O tai kur deti citrinu sultis?…nes iberiau citrinu rugsties (t.y. citrinu sulciu koncentrato) ir man tesla baisiai rugsti gavos :(

Laura

2009-09-27 16:23

Na, koncentratu aš vadinu ne miltelius, o sultis iš koncentrato. Rūgšties tai nereikėtų berti.

anime

2010-05-13 8:15

labai skanu niam niam :)

krixshsb

2010-05-13 8:25

Mano pairago isvaizda visai ne patiko. Tas piragas fu,fu,fu

Jurga

2011-06-27 10:49

Kepiau jau gal maziausiai 4 kart,labai patiko. Skanus ir greit susivalgo :) Taip pat ner labai sunku pasigamynt ;) Tad tikrai rekomenduoju visiems pabandyt! :P

Inga

2011-09-25 23:16

Nesu didele pyragu kepeja ir ne todel, kad ju nemegstu, bet todel, kad retai iseina :( Puikiai galiu seimyna pamaloninti imantriu mesos, ar zuvies kepsniu, bet kai reikia palepinti saldumynu – apsiriboju parduotuviu ,,sedevrais”. O taip norisi kartais, kad ir virtuve pakviptu vanile…
Ir man pavyko!!! :) Sis pyragas pavyko tikriai sauniai:) Seimyna labai gyre ir beveik visa suvalge dar karsta. Taip skanu buvo vakare megautis garuojanciu pyragu ir saltu pienu. Mmmmmm…..
ACIU uz saunu recepta! :)
PS: as dar pavirsiu pabarsciau cinamonu :)

Laura

2011-09-26 9:31

Labai smagu, kad pavyko ir patiko :)

Reda

2016-10-18 20:31

bandau ir as :) ir zinot vien kad vaniles ekstraktas uzvalde virtuve,inese tikro rudens i namus